onsdag 8. april 2015

Første av de syv store - Blazer

Blazer er en del av hverdagsuniformen, damer. En av "de syv store plagg", som det er greitt å ha i skapet.

Mange eier en jakke som er for lang,  for kort, for bredt, for trang, har for store skuldre, minner om et telt eller mangler markering av midjen.  Stoffet er dårlig, fôret enda dårligere. Sukk!

Men hun på bildet under kan  være fornøyd:Kjøpet av en blazer er en hel affære. Her har jeg skrevet opp hva du må passe på.


Kvalitet:  Kjøp for flere år. En god, fôret kvalitet. Lettere for vår og sommer, ull for kald årstid.

Skuldre: sømmen på skuldrene skal gå nøyaktig der vi har våre egne skuldre. Ikke for mye mot nakke og i allefall ikke over. Test: prøv å omfavne deg selv med armene mens du prøver blazeren. Hvis den strammer masse, dropp hele blazeren, denne fasongen er ikke bra for deg. Litt stramming er ok.

Ermelengden: liker du 3/4 ermelengde da velger du det. Skal det være full ermelengde, må håndleddet ditt være godt dekket(når du holder armene rett ned). Nesten til øverste ledd på tommelen.

Hvordan sitter den over brystet? Selvsagt skal det være mulig å kneppe blazeren igjen. Om det strammer litt, gjør det ikke så mye, oppkneppet blazer er en sjelden være, egentlig. Men strammer den masse og gjør deg flat - bytt fasong.


Lengden: ingen stive regler her, men litt kortere hvis du bruker skjørt til og litt lengre om du skal bruke bukser til. Men du velger selv avhengig av fasong og dine preferanser.

Knapper: 2-3 knapper eller en knapp over midjen. Smaksak, men med store pupper, kan blazeren være mere utfordrende med en knapp. De heldige søstre som har små fordeler, slipper problemet.

Farge: En allrounder som skal passe til alt? Hva tror du? Lilla?

Helhet: generelt skal blazeren følge din kropp, og du skal slippe rynker og poser over ryggen. Den bør ligge strøkent på deg, vi snakker om ditt favorittplagg.

Konklusjon: det aller beste er å sy opp en blazer hos en flink skredder.

Det nest beste er å gå i butikkene og bruke den bibelske metoden: let til du finner (en blazer som sitter). Etterpå kan du ta med jakken kjøpt i butikken og få tilpasset den hos skredderen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer er åpne for alle, velkommen!